tietoa meistä

Manager's Forum Finland ry (MMF Finland) on Suomessa toimivien managereiden yhdistys ja keskustelufoorumi, jonka päätarkoitus on jakaa ja välittää tietoa kaikesta alaan liittyvästä.

Tiedon jakamisen lisäksi MMF Finlandin tavoitteena on:

Edustaa suomalaisia managereita musiikkiteollisuudessa ja muissa sidosryhmissä.
Kehittää suomalaisten managereiden osaamista ja parantaa heidän ammattitaitoaan.
Edistää manageritoimintaan liittyviä asioida yhteiskunnallisesti.
Tarjota managereille mahdollisuuksia verkostoitua ja jakaa osaamista.
Edustaa suomalaisia managereita ja heidän artistejaan kansainvälisesti.

faq

Usein kysyttyä manageroinnista

Mitä manageri tekee?
Manageri hallinnoi artistin uraa kokonaisvaltaisesti ja on artistin tukena joka askeleella. Käytännössä manageri neuvottelee artistin sopimukset, tekee pitkän ajan suunnitelmat yhdessä artistin kanssa, pitää huolta aikatauluista, budjeteista ja suunnitelmien toteutumisesta ja pohtii, ketkä ovat artistille sopivimmat yhteistyökumppanit. Usein manageri hallinnoi myös artistin yritystä. Manageri pitää myös silmällä artistin jatkamista ja pitää huolen, että artistin aikatauluun laitetaan sopivin väliajoin lomat. Pähkinänkuoressa managerin tehtävänä on hoitaa kaikki artistin uran käytännön asiat, jotta artisti voi keskittyä taiteelliseen tekemiseen.
Millainen on potentiaalinen manageroitava artisti?
Potentiaalinen manageroitava artisti on poikkeuksellisen lahjakas laulaja, esiintyjiä tai biisintekijä. Artisti on yleensä karismaattinen, ja tekee omaa juttuaan. On myös erittäin tärkeää, että artisti itse tietää, millainen artisti haluaa olla ja, millaista musiikkia haluaa tehdä. Myös viihdealan talenteissa huomio kiinnittyy karismaan, selkeään visioon ja tavoitteellisuuteen. Lopulta manageroitavat valitaan yleensä intuitiolla, kun kaikki vain tuntuu oikealta. Artistin ja managerin välillä täytyy vallita 100% luottamus, muuten yhteistyö ei toimi.
Miten manageriksi tullaan?
Managerina toimimiseen ei ole vain yhtä polkua. Kulttuurialan koulutus on hyvä lähtökohta ja siitä on hyötyä monilla työn osa-alueilla, mutta ennen kaikkea työn oppii tekemällä. Moni manageri on aiemmin toiminut musiikki- tai viihdealalla muissa tehtävissä, ja tutustunut sitä kautta alan toimintaan ja ihmisiin, sekä löytänyt potentiaalisia asiakkaita manageroitavaksi. Parhaiten managerin työhön tutustuu alussa jeesaamalla artistin urasta haaveilevaa kaveria ja tutustumalla alan ihmisiin, sekä menemällä työharjoitteluun musiikki- tai viihdealan yritykseen. Managerilla tulee olla kokonaisvaltainen ymmärrys alasta, sillä asiakkaan tulot tulevat monesta eri lähteestä. Managerin työssä on äärimmäisen tärkeää tuntea oikeat ihmiset, eli mitä enemmän kontakteja saat, sitä arvokkaampi olet asiakkaillesi.
Millainen on managerin tyypillinen työpäivä?
Managerin työpäivät ovat hyvinkin erilaisia riippuen käsillä olevista projekteista. Välillä istutaan toimistolla naama kiinni ruudussa ja toisinaan taas on kuvauksia, keikkoja ja tv-esiintymisiä, jotka pitävät managerin tien päällä suuren osan viikosta – joskus myös viikonloppuisin. Managerin normaali toimistopäivä kuluu kuitenkin palavereissa, sähköpostin äärellä ja puhelimessa. Artistien kanssa tavataan viikkopalavereissa, joissa suunnitellaan yhdessä tulevaa sekä käydään läpi ajankohtaisia asioita. Palavereita pidetään myös yhteistyökumppaneiden sekä levy-yhtiöiden kanssa.
Miksi palkata manageri?
Manageri mahdollistaa sen, että artisti voi keskittyä täysin taiteeseen. Käytännön asioiden hoitamisen lisäksi artisti voi luottaa siihen, että manageri on aina artistin puolella ja ajattelee ensisijaisesti artistin etua. Manageri toimii myös artistin edustajana. Tärkeää on, että manageri tuntee alan ihmiset ja pystyy kokoamaan sopivan tiimin artistin ympärille. Manageri varmistaa, että jokainen tiimissä hoitaa oman osuutensa, pysyy aikatauluissa ja ennen kaikkea pelaa samaan maaliin. Yhteistyösopimusten tekeminen on sujuvaa managerin kanssa, joka ymmärtää sopimukset ja tietää, mitä voi pyytää. Manageri ymmärtää alan toiminnan ja osaa piirtää artistin seuraavat askeleet uralla etenemiseen. Manageri myös rohkaisee artistia kehittymään haastamalla tätä ajattelemaan asioita laajemmin sekä kyseenalaistamaan omia tekemisiään.
Kuinka paljon managerin palkkaaminen maksaa?
Manageri saa palkkionsa komissiona, eli osuutena taiteilijan palkkioista. Näin ollen managerin ponnistelut asiakkaan kasvattamiseksi näkyvät molempien tilipussissa – takaiskut ja tauot mukaan lukien. Manageri kuitenkin työskentelee asiakkaan tulevien suunnitelmien eteen jo silloin, kun asiakas on tauolla tai keskittyy uuden luomiseen. Managerointia voi tehdä myös tunti-, kuukausi- tai projektipalkkiolla, mutta kokonaisvaltaisella management-sopimuksella ja täten komissiohinnoittelulla saa tiimiinsä kaikkensa antavan moniosaajan, joka ei tuijota kelloa, vaan ajattelee joka käänteessä asiakkaansa parasta. Projektihinnoittelussa voi olla haasteena se, että manageri katsoo artistin uraa kokonaisvaltaisesti ja usein työtä pitäisi tehdä useammalla osa-alueella, kuin sillä, mihin artisti on managerin palkannut.

mmf finlandin hallitus 2021-2022:

  • Virpi Immonen (Fullsteam Management), puheenjohtaja
  • Jussi Hautala (Result Entertainment Management), varapuheenjohtaja
  • Tina Jukarainen (Manage Me), sihteeri
  • Heta Hyttinen (Ginger Vine Management & PR), jäsen
  • Tiina Vihtkari (Sublime Music Agency), jäsen
  • Hannu Sormunen (Aspen Music Oy), jäsen
  • Esa Tontti (Alt Agency & Management), varajäsen
  • Toni Peiju (Till Dawn They Count), varajäsen
  • Mari Lankinen (Fazer konserttitoimisto), varajäsen

Music Manager´s Forum Finland (MMF) on managereiden kattojärjestö, joka edustaa noin 60 manageria Suomessa. MMF on myös osa European Music Manager´s Alliancea (EMMA) sekä perustajajäsen. EMMA tuo yhteen managerit Suomesta, Ruotsista, Norjasta, UK:sta, Ranskasta, Hollannista ja Puolasta. EMMA myös tekee yhteistyötä managereiden kanssa Australiassa, Kanadassa, Uudessa Seelannissa sekä Etelä-Afrikassa. EMMA edustaa yhteensä yli 800 manageria Euroopassa.

Lisätietoja EMMAn toiminnasta:
www.emma.community